torsdag 28 februari 2013

Café gourmand ♥

Vet ni vad det är?!
Jag hade ingen aning om det förrens jag kom till Frankrike. Tror det var mamma och pappa som berättade om det. De hade sett någon få in en tallrik med flera olika små desserter serverat med kaffe och frågat vad det var. Svaret blev café gourmand. Världens bästa grej för oss som vill provsmaka flera saker olika men av olika skäl (kommer rulla fram... magen sprängs...) inte kan! Här får man flera olika, oftast tre, desserter i mini portioner.
Jag år lunch med Chloe och Jack på ett italienskt ställe - ett nytt favvo ställe! Organiskt odlade grönsaker, hembakat bröd, pasta på traditionellt italienskt vis (som jag inte kan äta meeeen ändå - det jag fått har hitills har varit super gott! Mums! Det var Wendy som tog mig dit förra veckan. 

Dagens café gourmand bestod av en citronsorbet, pannacotta och chokladmousse. Fantastiskt gott!!! Speciellt chokladmoussen, frågade efter receptet men killen som gjort desserterna hade gått hem för dagen men fick komma tillbaka en annan dag ;)
 När man beställer café gourmand är det jätte viktigt att fråga vad som serveras för dagen. Har man otur kan man få en torr macaron och en choklad bit med en liten kaffe - inte så kul när man kan få så mumsigt som vi fick idag. 
 Ser ni karneval pimpningen i bakgrunden?!

Nu har jag precis haft seminariet med Sartre frågorna... Gick okej. Ska ta mig en powerwalk innan jag ut och äta med Nikita. Han tycker så synd om mig som bara sitter inne och pluggar hela kvällarna och ville bjuda mig på middag efter jag klarat seminariet. Väldigt snällt av honom :) Hmm nu när jag tänker efter, har jag kanske redan berättat om café gourmand? Kommer inte ihåg!! Isf kommer det igen :) 

Tillägg 7 mars 2013: Restaurangen heter Il Vicoletto Ristorante.

Kram på er!

onsdag 27 februari 2013

Bataille de fleurs

Karnevalen här i Nice är fortfarande igång! 
Efter skolan idag såg jag, Wendy och hennes kompis Sofie som är på besök från Kanada blomsterparaden.
Riktigt fint vad det! 
 Mer karnevalkänsla än när mamma och jag var på invigningen och lämnade innan det var slut eftersom det var såååååå långtråkigt! 


 Alla "vagnar" representerar ett land. 
Här är Frankrike! 

 Nya trosor någon?!


 Yngsta deltagaren! 



Sofie och Wendy! 
 Under hela paraden kastade dom blommor till oss i publiken och efter dryga timmen när de gått ett varv körde de ett varv till och bara överöste oss med fina blommor!! 
Vi gick lämnade lite tidigare eftersom våra fötter var lika kalla som efter när pappa tvingat med en på en bandymatch... Freezing! Occcch vi hade ju faktiskt sett hela tåget en gång! 

Får önska er en trevlig lillördag - ni kan ju gissa om hur jag spenderar den!? Japp, rätt - plugg, plugg, plugg. Först de sista frågorna på Sartre sen läxan till morgondagens skola. Wop wop - här nöts det franska!! 

tisdag 26 februari 2013

Bananpannkakor ♥

God kväller! 
Har varit nergrävd i Sartre och fransk historia från före Kristus... Förstår ni hur kul jag haft det?! Nooooot! Nu har jag precis kommit hem från en powerwalk längs havet. Det är nog det jag kommer sakna mest med Nice den dagen jag flyttar härifrån. Jag älskar verkligen att promenera eller springa med vågorna som sällskap! Och någon i telefonen allt som oftast ska väl läggas till :) 
Ni vet att jag berättade att när jag börjar äta något blir jag lite halvt besatt - nu äter jag bananpannkakor varje dag. Så sjukt gott är det! För att inte tala om enkelt. Det var min kompis Louise som la upp en bild på facebook i fredags, såg så gott ut att jag var tvungen att testa redan på kvällen och ja sen dess har jag ätit det varje dag ;) 
 Du tar en banan (relativt mogen) och mosar den. Knäcker två ägg och vispar ihop men en gaffel. Klart! Kan det bli lättare?
Stek sedan i smör eller olja. Jag tycker det blir godare smak med riktigt smör så steker alltid potatis, pannkakor och liknande i det.

Här i Nice kan man köpa riktigt goda jordisar från Marocko :) 1 euro för 250 g, tackar tackar säger jag och mumsar på!

För mig blir det alltid två pannkisar men vill du göra mindre får du såklart fler. 
Annars är jag inte alls är ett fan av varm banan. Många älskar ju till exempel att grilla banan och ha i choklad - usch och fy, bland det värsta jag vet men det här ja det är verkligen sjukt gott!!
Servera sedan med grädde eller glass och bär. För att göra det nyttigare kan man ju bara ta bär :)
Jag har ingen elvisp utan kör på sprutgrädde.
 Tack Louise för receptet!! 

söndag 24 februari 2013

Vill ni läsa Sartre på franska?

Ni som känner mig vet att jag inte är någon plugg människa. Att sitta still och läsa nöta, läsa ännu mer usch vad jag tycker det är boooring. Det är inte det att jag har svårt för mig eller är extremt smart, jag tycker bara det är så oerhört tråkigt, man blir så seeeeeg av det. För att inte tala om uttråkad.

När jag pluggat på universitetet har jag försökt att sysselsätta mig med allt som bara går för att inte gå under - var fadderansvarig, fadder för utbytesstudenterna och eventansvarig för vår arbetsmarknadsmässa. Allt SJUKT kul!! Extremt sjukt kul, speciellt eventgrejen! Plus att jag hela tiden hade minst ett jobb. I började hade jag två men det gick liksom inte riktigt ihop, finns ju bara 24 timmar per dygn.. Kan med stolthet säga att jag hittils aldrig har fått någon omtenta.

Idag mina vänner vet ni vad jag gör då? Sitter inne på mina 18 kvm och läser Jean-paul Sartres verk Huis Clos, från 1940-talet. Hur booooring kan det bli på en skala? Typ 12 av 10. Försöker att fokusera men tro mig det är nästan omöjligt... Har läst bloggar, kollat bilder, recept, läst recensioner om städer ja allt för att få en liten paus! Lägenheten är nystädad annars hade väl den fått sig en omgång den med. Men men problemet kvarstår ju - närmaste 20 frågor ska besvaras på franska. Det sjukaste är att jag ska läsa verket på franska - fattar ni - Huis Clos på gammeldags franska. OMG! Fattade NADA, så nu växlar jag mellan engelsk översättning och franska texten. Går inte annars... Är typ som att be mig måla av Mona Lisa eller be mig vara stand-in för Celine Dion, kunskapen finns liksom inte...

Istället för att göra mina frågor har jag gjort en topp tre lista på städer jag vill besöka nuuuuu 

Venedig

 Amsterdam 
 Barcelona

Alla bilder är lånade från internet. 

Har begränsat mig till Europa annars blir det liiiite för svårt att välja och för en student är ju inte alla lågpris flygbolag helt fel ;) 

No no no back to reality and Jean-Paul Sartre på franska (engelska!) så det där med omtenta inte förändras men i ärlighetens namn så får jag nog kämpa såååååå sjuuukt mycket för att inte få en omtenta i någon av delkurserna men ni vet som Gunde sa: ingenting är omöjligt! Får gå på den devisen. 

Wish me good luck! Ochhh jag hoppas att ni har något lite mer kreativt för er denna söndag ;) 

lördag 23 februari 2013

HappyHappyHappy

Wop wop! 
Oh vad jag älskar att jobba!!! Så sjukt kul när det är mycket att göra - man halvt springer mellan borden, öl hit, drinkar dit, mat dit, desserter dit sååå kul!! Nu är jag helt öm i kinder måste ha lett mer än någonsin idag;) Älskar att jobba med folk! Ger sån energi!!

På vägen hem från Waynes går jag såklart förbi min granne - glasstället med 96 smaker. Svårt att inte köpa sig någon kula ska jag säga... Idag blev det en chokladvariant med hasselnötter och en kula valnöt. Mumma!!

Tänkte att jag skulle ger tips på två sjuuukt goda smaker glass som jag antar man kan köpa i Svealand. 
 Häagen-Daza Vanilla caramel brownie och Pralines och cream. Sjuuukt goda - båda två!!! Brownien var kanske nååågot godare ohh eller jag vet inte jo kanske lite godare. Har ni inte testat gör det till söndags filmen imorgon!!!
Ha en härlig mellokväll :) 

fredag 22 februari 2013

Nyfunnen kärlek

Gillar ni Jamie Oliver? 
Ska jag vara ärlig har jag aldrig haft en riktig åsikt om honom. Kommer i håg honom som nakna kocken för miljoner år sedan men brydde mig inte så mycket om honom då. Mamma hon ääääääälskar iaf honom och efter vår resa till London tror jag både jag, pappa och Fabbe känner samma. 

Första kvällen åkte vi till Notting Hill och åt på BBB som ni vet, kommer ni inte i håg kan ni kika här. På vägen till restaurangen ser vi en sjukt cool butik - två våningar med fönster i hela butiken mot gatan. Vi går över gatan för att komma in men inser snabbt att det är stängt. Anledningen till att det är tänt är att det pågår matlagningskurser - spännande!! Butiken vi hittat är Jamie Olivers relativt nyöppnade butik/restaurang - Recipease. Bestämmer att det första vi ska göra dagen efter är att åka tillbaka.

Sagt och gjort, strax efter öppning är vi där!
Vi blev mållösa.











 Man kunde sitta i restaurangen på övergången och äta eller fika
eller köpa med sig dagens soppa eller rätt (vi köpte soppan och tog upp;))
eller köpa med sig från take away kylarna
eller gå matlagningskurs och sen musa i sig. 
Många sätt att äta på! Allt hemgjort och på naturliga råvaror - fantastiskt.

Helt sjukt ställe. Häftigare koncept får man leta efter. Nu kan jag inte säga annat än I love Jamie Oliver