torsdag 31 maj 2012

Hallontårta

Nu ska ni få recept på världens lättaste tårta! Den är riktigt god också ska ni veta ;) Har ni Smultris boken hittar ni receptet där annars kommer det här. Bilderna är tagna från boken.

En gammal jobbarkompis mailade och bad om tips på goda och enkla tårtor, jag gav bland annat denna som hon gjorde till sin pojkväns födelsedag. Den var så uppskattad att hon gjorde den två veckor senare när hon själv fyllde år men då bytte hon ut sylten mot riktiga hallon vilket tydligen blev riktigt bra! 

Det bara tre dagar kvar på veckan vilket betyder bara tre tårtor. Nu ser det ut som det kommer en till glutenfri, en chokladvariant som blir riktigt hög och en muffins variant! :)



Ingredienser
1 förpackning färdigköpt tårtbotten
3 satser marsankräm att koka själv som sedan ska blandas med 2 dl mellangrädde
4-5 dl vispad grädde, till fyllning och garnering runt om + en msk socker
Florsocker 
Hallonsylt

Montering
1. Lägg understa botten på ett fat. Ta ett tunt laget med marsankräm-och gräddblandningen och tryck in i botten. Detta gör du på varje sida av varje botten förutom den sista som inte ska täckas på ovan sidan - där ska hallonsylt vara.
2. Täck med den resterande marsan- och gräddblandningen, vilket alltså blir fyllningen på det understa lagret.
3. Lägg på den andra botten och täck med grädde (innan har du då alltså lätt tryckt på marsan- och gräddblandningen).
4. Lägg på sista botten.

Glasyr 
Blanda hallonsylten med florsocker. Svårt att säga hur mycket florsocker då det är syltens rinnighet som avgör detta. Blandningen  ska dock vara relativt fast. När du anser den är det brer du på sylten på tårtans ovansida. Täck sedan tårtans sidor med resterande grädde.

Smaska på!


onsdag 30 maj 2012

Kaffets makt

This is me right now!


Positivt med att dricka tre koppar kaffe efter 20.00: Du klarar av att läsa vilken text som helst utan att somna. Alla sjukdomar du någonsin känt döljs i ett jämt skakande av koffein. 
Negativt med att dricka tre koppar kaffe efter 20.00: Du blir pigg, inte bara pigg utan gaaaaaalet pigg och frågar dig vart sömnen kommer in i bilden...

Färskpotatis

I dag har jag för fösta gången på mycket länge haft en shoppingdag i Örebro, eller ja timmar. Jag bor iprincip på stan, tar max 5 min att gå, men går sällan i butikerna. Är jag på stan äter eller fikar jag oftast. Idag hade jag och Amanda ett uppdrag så det var bara att kliva ur myskläderna och sminka sig. Som två zombier hittade efter någon timme det vi skulle ha, båda har spenderat veckan mestadels i säng med feber och diverse annat gnäll därav den lite sovande stilen. Vi hittade som sagt det vi skulle plus att jag köpte annat kul men det kommer det bilder på imorgon! Bland annat en jättefin klänning och ett par byxor jag varit på jakt efter länge :)   

Om ni någongång ser mig i keps vet ni att jag har en baaaaaad hair day, så var fallet idag så kepsen åkte på! 
Vet ni vad jag åt till lunch igår? Min första färskpotatis för året. Såååååå gott! Går inte att jämföra med mormor och morfars egna men jämfört med den vanliga man äter hela vintern var det rena himlen! Jag älskar färskpotatis, skalet ska vara på och gärna en klick smör, mmm! Förra midsommar fick jag namnet Håkan efter Sunes bror Håkan som är galen i potatis! 


Nu ska jag plugga! 

Hasselnötstårta med chokladgrädde- glutenfri

Ny dag, ny tårta! Idag kommer den glutenfria varianten jag bjöd Johanna på igår. Den blev riktigt god måste jag säga, förutsatt att man gillar nötbotten! Absolut en variant jag rekommenderar :)







I receptet står det att man ska använda en långpanna, 20x30 cm. Jag har dock en förkärlek till runda bakverk så min blev helt enkelt rund men man gör såklart som man vill.

Ingredienser, 6-8 bitar
Kakan
200 g hasselnötter
2 stora ägg
2 dl socker

1. Vispa ägg och socker.
2. Mal nötterna och tillsätt dem
3. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 min i 200 grader. Kakan ska vara torr i mitten när den tas ut. Låt sedan svalna. Ett tips är att använda springform och bakplåtspapper, då undviker du att kakan fastnar!

Chokladgrädden
3 dl vispgrädde, än en gång tipsar jag om Mildas!
Mildas grädde liknar mjukglass!
1 msk kallt starkt kaffe
2 msk chokladpulver, ex O´boy

50 g mörk choklad till garnering

1. Vispa grädden.
2. Tillsätt kaffet och chokladpulvret.



                                     Jag garnerade min med hallon också :)


Kakfatet har jag hittat på en loppis, älskar det!

 

Smaska på!

Ser ni att jag har lagt till kategorier?!  Fortsättningsvis sorteras alla inlägg efter ämne :)  

tisdag 29 maj 2012

Daimtårta

Tårtveckan är inne på dag två och då bjuds det på en riktig klassiker från Smultris! Den är en av våra absolut mest populära bakverk och fick till och med pryda framsida på boken. En riktig favvotårta med andra ord! Plus att den är riktigt lätt att göra.



Ingredienser:
4 ägg
2 dl socker
200 g smör
200 g mörk blockchoklad
1.5 dl mjöl
en nya salt

1. Vispa ägg och socker.
2. Smält smöret och lägg i choklad, låt smälta samman. 
3. Blanda mjöl och salt. Ha i blandningen i ägg och sockret.
4. Tillsätt smör/chokladen. 
5. Grädda i 14-15 min i 200 grader. Använd en springform. 

Den ska vara relativt kladdig när den tas ut. Låt svalna. Ha sedan på daimblandning som du gör enligt följande. 

1. Vispa 2.5 dl grädde. (Den absolut bästa är Mildas vispgrädde. Fantastisk rolig att arbeta med!)
2. Tillsätt 1.5 msk kakao, 1.5 msk florsocker och två hackade dubbeldaim. (Innan du öppnar daimen, slå den mot köksbänken- på så sätt får du den i småbitar utan att behöva använda kniv)



Sen får ni mums på! :) 

Idag har jag bakat en glutenfi tårta som jag ska bjuda Johanna på ikväll :) Den kommer imorgon eller på torsdag!! 

Jordgubbar med mjölk

Goooooood morgon!!! 

Vet ni vad jag åt igår!? Jordgubbar med mjölk! Finns det något somrigare?! 



Eftersom jag inte mår helt hundra spenderade jag hela dagen i sängen. Kom hem redan strax efter 10 då vi hade inlämning med uppsatsen. Framåt kvällen kom Sofia på besök och hade med sig jordgubbar som vi toppade med lite mjölk och mackisar! Mummmms :) 

Lite senare kommer nästa tårta! 
Men nu får ni ge er ut i solen om ni inte jobbar. pluggar eller gör något att viktigt :) 

måndag 28 maj 2012

Frieri på hög nivå

Har ni sett så fantastiskt?! 

Tårtvecka it is!

Nu är c-uppsatsen inlämnad! Vi träffades i skolan kl 7, var uppe före tuppen med andra ord. Inte riktigt min favvotid på dygnet men nu är den inlämnad och klaaaaar! Bara en opponering och sedan verkar det som alla får någon form av rest så det lär väl vi också få men just nu känns det heeelt underbart och själva arbetet är ju klart!!!!!!!! Wiiiihooooooo! :) 

Förra måndagen kändes det som att jag påbörjade något halvt omöjligt, söka miljoner praktikplatser och färdigställa uppsatsen alltså noll fritid. Tack och lov fick jag ju se Adams bal och jobba i helgen. Nu är allt över och den här vekan känns miljarder gånger roligare :) Jag har massa roligt inplanterat! Plus att jag ska visa en ny tårta varje dag på bloggen, tårtvecka it is!!!

Börjar med en kul variant. Eller rättare sagt det kunde ha blivit en fantastiskt fin och rolig tårta men det mesta gick åt skogen. På slutet har mitt bakande gått riktigt bra då det blivit gott, fint och som jag velat. Igår blev det förvisso gott men inte speciellt fint och absolut inte som jag ville. Jag svor som en borstbindare. Vart kommer det uttrycket ifrån egentligen?! Kan ju inte påstå att jag träffat så många borstbindare.

Har ni sett en regnbågstårta någongång? Min plan var iaf att göra en sådan. De är fantastiskt fina! Oftast använder man 4-6 bottnar och jag hade bestämt mig för fyra eftersom jag skulle bjuda på en till tårta så jag ville inte att mina ätare skulle storkna. Fyra bottnar blev det men något hände och de blev inte alls så tjocka som jag önskat. 

Här är receptet på bottnarna, det blir cirka 6 st om du använder en 15 cm form. Jag gjorde dock som sagt 4 stycken i lite större formar men inte så stora att de borde bli så tunna som de blev. 

400 g socker
225 g smör
4 ägg
En stor vaniljstång
375 g vetemjöl special
15 g bakpulver
2.5 dl karamellfärg i olika färger

1. Vispa smör och socker till en smidig massa.
2. Ha ner äggen, ett i taget.
3. Skrapa ur vaniljstången med en vass knivspets och tillsätt i smeten. 
4.Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och tillsätt sedan sakta i smeten. 
5. Vista smeten till den är helt jämn och fördela olika skålar. Välj lika många skålar som du vill ha bottnar. 
6. Tillsätt cirka en tsk i varje form och blanda sedan ordentligt. Använd en sked för varje smet så du inte blandar färgerna. 

Häll smeten i varsin form och grädda i ugnen på 175 grader i cirka 30 min, beroende på antalet formar och ugn. 

Till nästa gång har jag lärt mig att alltid  använda papper i formen så de blir lätta att ta upp. Att de inte blev så tjocka vet jag inte. Kanske beror på receptet, kanske beror på att jag gjorde något fel?! 


 Ser ni?! Allt gick bara åt skogen. Allt bara geggade ihop sig och blev inte alls så fin i olika lager som jag tänkt. BLÄÄÄÄÄÄÄÄ säger jag bara när sånt händer. Men livet är tydligen till för att lära.

Mina lager var iaf. 
1. Rosa botten.
2. Grädde med blåbär.
3. Grön botten.
4. Sockrade hallon.
5. Grädde.
6. Gul botten. 
7. Marsankräm
8. Blå botten.

När jag väl monterade tårtan hade jag lite halvt redan gett upp eftersom allt gått åt skogen så mitt tålamod och lust att göra tårtan var långt borta, där av ett ännu sämre resultat. Kan berätta att jag misslyckades med att vispa grädden och att koka marsankräm, går det ens?! BLÄ! 

Jaja den skulle täckas med något fint så jag gjorde en egen marängfrosting som även den inte blev helt bra. Jag gjorde dubbelsats och den blev för varm och relativt rinnig. Borde kanske ha insett att det inte var min dag och använt en av de färdiga frostingarna från USA men nej nej nu skulle jag göra ett bra sista lager, trodde jag ja!!! 

Denna kan jag dock rekommendera då jag bara skulle ha låtit den svalna något innan jag hade den på tårtan. Min plan var att spritsa rosor, det hade blivit såååå fint!!! Tror ni inte?! Men det var ju inte min dag...

Man gör marängfrosting på följande sätt, enkelt recept.

3 äggvitor
2.5 dl socker
1 dl vatten
0.5 tsk färskpressad citron 
1 tsk vaniljsocker

1. Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. De är klara när du kan vända upp och ner på skålen och de stannar. 
2. Häll socker, vatten och pressad citron i en kastrull och sjud tills allt socker smält.
3. Fortsätt vispa vitorna och tillsätt den varma sockerlagen teskedsvis pö om pö. Det ska ta cirka 10 min att ha i allt. 
4. Vista sedan marängen ytterligare några minuter så den blir luftig och fin. 
5. Ha på tårtan och låt sedan stå i kylen i minst 30 min innan den serveras. 


Tårtan smakade gott om något söt men ett nytt försök på regnbågstårta kommer garanterat bli, måste bara smälta detta missöde först! 

söndag 27 maj 2012

Loreeeeeeeeeeeen!!

Idag vaknar Sverige upp som vinnare av Eurovision Song Contest 2012!!!!!! 
Hur bra är hon?! Heeeeelt grym! Utklassade alla andra! Jag har inte sett den svenska Melodifestivalen så för mig var det första gången jag såg henne uppträda, såklart jag hört låten men aldrig sett henne bokstavligen bli ett med musik. God she was good! 



Inte nog med att hon vann, hon var nära på att slå poängrekord (bara 17 poäng ifrån om man räknar endast till antal poäng och inte antal länder) för Sverige och fick poäng av alla länder utom Italien. 

Det är femte gången vi vinner hela rubbet, sist var det 
Charlotte Nilsson med Take me to your heaven, 1999. 
Innan dess Carola med Fångad av en stormvind, 1991.
Herreys med Diggi-loo diggi-ley, 1984. 
Abba med Waterloo, 1974.  

Men vad hade Europa gjort om de ryska tanterna vunnit? Var det ens musik? Jag trodde det var ett skämt när de bakade sina kakor. Jajaja nu gjorde dom inte det! Trean Serbien var helt okej, inte så kul men han sjöng ju bra iaf! 

Strunt samma för Svveeeeeerrrriiiiggggeeee med världens grymmaste Loreen vann!!!! Läste intervjun med henne i Café för några veckor sedan, snacka om en speciell och inspirerande tjej! Nästa år blir det Eurovision Song Contest här :) :) Grattis Loreen och Sverige!!! :) 

lördag 26 maj 2012

Kändisparty!

Kolla vad Linnéa gjorde!!! linneasignebrannstrom.blogg.se Avundsjuk, neeeej inte alls.... ;)

För er som inte kommer ihåg Linnéa umgicks jag och Sara med henne i USA! 

Pensionärer

Gårdagen skulle ha firats med pompa och ståt (uppsatsen är ju klar, bara lite småändringar sen kan vi lämna in den kl 10 på måndag) men efter denna vecka med 5-6 timmars sömn per natt, var jag helt slut. Innan och efter skrivandet med uppsatsen har jag hållt på med höstens planer. Har haft ont i halsen de senaste dagarna och igår kändes det som febern kom på besök. Poängen är iaf att jag ställde in planerna och sa att jag skulle åka hem till mamma och pappa och lägga mig i soffan eller bara ligga hem själv. Sara var också död så det slutade med att vi hamnade i min soffa och kollade på Let´s dance. Väldigt mysigt! Rätt att Marcus åkte ut tycker jag. Anton och Molly dansar på en annan nivå. Visst han var jätte duktig igår men han tävlar mot två riktigt duktiga dansare!!! Men vem vinner?!

Sara gjorde fantastiska mackor!! 

 Till efterrätt åt vi varma bär och daimglass!!! 
Ingen dålig kväll det blev! Trodde inte jag skulle säga det men jag gillar verkligen Let´s dance! Speciellt en viss Hysén, synd att han spelar för det andra laget ;) höhö!

Nu ska jag iväg till Smultris!!!

fredag 25 maj 2012

Sista besöket i skolan, nähä inte det inte?!

Vi har precis kommit tillbaka från språkverkstaden. Riktigt bra grej, studenten/erna får välja tre sidor som ska analyseras sen berättar denna språkexpert vilka fel man gör och lite tips på hur man ska få det ännu mer akademiskt. Mycket bra för att slipa språket lite extra!

Detta gjorde iaf att vi lämnade Saras rum och kände hur fantastiskt varmt det är. Här på gården har flera grupper med studenter blåst upp pooler som de ligger och svalkar sig i. Nästan lite festivalkänsla med massa musik! 

Vi vill iaf inte alls ut till en pool. Nej nej nej! Tänk att ligga vid grannens pool i USA, usch vad hemskt ;)
Sista besöket i skolan för denna termin tänkte vi och gick med glada steg mot språkverkstaden!

Sara verkar tro att det är reklam för en bok hon ska göra!
Bilderna är tagna med en Iphone, därav den lite halvtaskiga kvalitén..
Vi insåg dock ganska snabbt att uppsatsen ska lämnas in i pappersform på måndag och att vi har opponering kvar meeeeeeeen vad gör det?! Det är ju sommar och varmt iaf :) 

Happy Friday!!!!

Jag håller lite halvt på att svimma. Jag har i princip fått en praktikplats i San Francisco (eller Toronto, jag verkar få välja). SJUKT! Jag ska då arbeta med marknadsföring och bygga upp ett företags supply department, låter verkligen hur kul som helst!! Plus att ett annat företag i Kalifornien verkar vara intresserade av mig, de anordnar fantastiska bröllop. Jag har ju sökt olika praktikplatser inom marknadsföring och event till hösten.

Nu gäller det att väga för- och nackdelar mot varandra. Vad är bäst att lära sig- riktigt bra engelska eller franska? Vart får jag ut mest av praktiken? Vad vill jag? En annan plan jag har är att ta studieuppehåll och åka till Frankrike och lära mig baka på ett bageri i ett halvår. Jag väntar också svar från flera olika företag men egentligen har jag väl redan bestämt mig vad jag verkligen vill göra, att lita på sin magkänsla är det bästa man kan göra. Gäller bara att lista ut vad den säger ;) Sen kommer oftast de bästa idéerna precis när det börjar dra i hop sig!

Sara hittade den här bilden från Nätverksdagen förra hösten. Det var bland det roligaste jag gjort, på alla bilder har jag ett stooort leende! 


Att sitta instängd och skriva en c-uppsats är kanske inte lika kul men men jag ska väl inte klaga i kväll kommer den vara klar och vi spenderade ändå en månad i USA tack vare den!!!

torsdag 24 maj 2012

Pepp pepp pepp!!!!!

Inte långt kvar nu!!! Imorgon kväll kommer c-uppsatsen vara klar!! Dock känns tiden tills dess längre än ett ljusår, tror jag kan dessa 48 sidor innantill nu. Vi har precis haft vår sista handledning, inte så allvarliga saker men lite smått att flytta, förbättra och ändra sen är det det eviga jobbet med att korrekturläsa kvar. 

Vi köpte varsin glass för att få lite sommarkänsla, annars sitter instängda i Saras studentrum med tjocktröjor och sockor på. Sara köpte den nya Magnum infinity choklad och kola. JÄTTEGOD! Hade en mild smak av kaffe. 


 Nog med musik och glass, back to work!

onsdag 23 maj 2012

Bal nr 2

Idag har det varit underbart varmt!! Den här bilden togs strax efter sju. 
Det var alltså super väder på Adams bal! 
Sandra i ny klänning, smink och hår. Adam fick köra på samma kit för att passa henne!
 Fina som få!

 Balfirandet för detta år avslutades med en fantastiskt god sallad och en lååååång promenad! Ser ni keson, lite halvt beroende kanske!?

Nu ska jag koka några liter kaffe för att hålla mig vaken de närmsta timmarna! Har ni testat att ha i lite kanel - jättegott! Ha i cirka ett kryddmått på två koppar. Yummie!!


tisdag 22 maj 2012

Hanna blir tankeläsare

Har ni inte testat 8 min abs och joinat min sekt! Gör det nuuuuuu! Eller först lite sömn kanske men imorgon då måste ni testa. Är det första gången ni kör, kommer ni nog att gråta efter hälften, om ni lyckas göra rätt vill säga. Som med allt måste man få in rätta tekniken! Mamma har precis slutat tjata om att det gör ont i nacken, var precis likadant för mig i början. Brukar ju tvinga min kära familj att göra med mig när jag är ute på Smultris :)

Att jag än en gång berättar hur bra det är beror på att jag inte gjort det på någon vecka men slog till ikväll! Sjukt bra träning, känns direkt!




Ingen har säkert missat att det varit kungligt dop idag! Har ni sett bilden jag hittade på aftonbladet.se?? Tycker söta lilla Estelle ser så gulligt fundersam ut, nästan så man ser hur hennes tankar går - Men vad konstiga människor det är på det här stället, vad mycket roliga leksaker det finns, hattar på svaj, medaljer på kläderna och annat krimskrams som vore roligt att bita på med men men jag får väl doppa huvudet i vattnet istället....


Sommar!

Vilken underbar dag!! 
Idag är jag glad att jag är student. Igår satt vi inne i skolan i 11 timmar, när jag kom hem spenderades ytterligare några timmar framför datorn med fixande. Idag kände vi att gårdagens depression skulle botas så vi bestämde oss för att plugga ute på min baksida. Toppen eftersom internet når ända ut! Vilken bra idé det var, vi har skrivit mer än någon annan dag. Nu har vi bara teorikritik och korrekturläsning kvar!!!!!!
 
 Dagens mat bestod av bakadpotatis, yummie!!
 Jag älskar keso. Skulle kunna äta en hel burk på 10 min, lätt! Tydligen är det väldigt nyttigt för vegetarianer också, win-win situation! 
Har precis kommit in efter att ha varit ute och sprungit i solen såååå skönt! Nu väntar nästa datapass, wish me good luck! 

måndag 21 maj 2012

No life

Dagen insikt: Denna vecka kan beskrivas med tre ord: ingen oplanerad fritid. Under veckan har vi reportage på Smultris och ansökningar till hösten ska skrivas. Har inte haft min skypeintervju med företaget i Nice än men ska jag vara ärlig tror jag att det blir lite väl tufft att som han uttryckte det "sätta miljonavtal på franska", frågan är vad jag kommer få ut av praktiken då men men time will tell, kanske blir det grymt bra om jag får den! På fredag räknar vi med att ha en heeelt klar c-uppsats, korrekturläst och färdig att lämna in. Det är inte inlämning förrens på måndag men till helgen har vi morsdag dagar ute på Smulris så då blir det ingen c-uppsats. Men förstår ni om en vecka är uppsatsen inne och bara en opponering återstår till av terminen!!! 

Jaja det jag vill säga är att min tårtvecka får flytta till nästa vecka. Boring, jag vet men tro mig jag sörjer mer över denna gräva-ner-sig-i-skolan-veckan än någon annan! På onsdag är det bal nummer två för Adam så en flykt från datorn finns iaf :)

Nästa måndag kommer första tårtan, än så länge har jag kommit på fem olika så två återstår. Två stycken är riktigt roliga så jag hoppas de smakar lika gott som de verkar vara roliga att göra!! Hittils har jag en glutenfri så det blir nog en till iaf! Visar mina två senaste tårt-skapelser i brist på annat smaskigt ;)









Dagens dryck besår av vatten varvat med kaffe! Testade Loka med smak av banan och kiwano. Helt okej enligt mig! Inte det godaste jag druckit men den funkade absolut, Sara hatade den dock.

Ha en skön dag i solen ni som får njuta av den!!

söndag 20 maj 2012

Ett dygn av glada melodier

De senaste 24 timmarna har varit fantastiska!
Efter att vi stängt på Smultris åkte jag hem bytte om och fort som attan gjorde mig i ordning för personalfest med Ica. Jag jobbar lite sporadiskt i en Ica-butik två min från där jag bor. Tyvärr blir det inte så ofta eftersom jag har skolan och Smultris. Kvällen började hos en jobbarkompis för att sedan ta oss vidare till en annan med slutdestination Strike där bowling och mat stod på schemat. 





 Ser ni vem som leder?!




Vi hade fantastiskt trevligt :) När vinnaren var utsedd gick vi hem till en kille för lite förfest sedan gick några till Strömpis men jag och några andra drog till Pitchers. Där jag träffade Tabin :) Sen gick jag och Tabin vidare till Ritz! 

Jag har haft så underbart roligt det senaste dygnet att jag kommer le i flera månader. Så någon med tips mot träningsvärk i kinderna, let me know ;) På Ritz träffade jag personer det var flera år sedan jag såg. En kille utbrast: det här är en sån kväll man aldrig vill ska ta slut. Kunde inte ha sagt det bättre!